25 oktober 2009

Lite svar på frågor

Har fått ett par mail (tack till alla er, samt ni som kommenterat för krya på dig hälsningarna!), om hur vi kan vara säkra på att det är svininfluensan, har vi kontaktat skolan, är den så farlig som man säger, är vi alla i familjen testade, hur länge ska vi hålla oss undan folk, samt om vi nu är immuna.
Försöker svara på dessa nu. Sen slutar jag med sjukdomsinläggen för ett tag här på bloggen:)

Tobbe tog prov i tisdags. I torsdags fick han svar på provet att det rörde sig om influensa typ A. Efter ytterligare ett dygn fick han bekräftat att det var just svininfluensan, eller den nya influensan som läkarna helst kallar den för.

Vi andra har inte tagit prov. Men då vi är i samma familj och alla blitt sjuka inom några dagar är det till 99% säkerhet samma influensa vi har hela familjen. Sämst har barnen varit, och av dem var Jonte sjukast. Han har pga sin astma bakgrund fått behandling sedan dag 2 med Tamiflu.
Båda är nu påväg att bli helt friska. Torrhostan är dock kvar med besked.

Jag och Tommy är lindrigare sjuk. Vi är också bättre idag, men hostar ikapp med barnen.
Vi fick först rådet att vara hemma i en vecka. Inte komma i kontakt med folk och sprita händerna hela tiden.
Sen fick vi rådet av nästa läkare att vi bara behöver vara hemma tills vi varit feberfria och pigga i ett dygn.
Jag menar att det tar nog ca 1 vecka innan alla i familjen är tillräckligt pigga i ett helt dygn, så jag räknar med att vi inte är i farten igen förren runt onsdag/torsdag.

Var influensan så farlig då?
Hm..Vi var nog lika, eller värre sjuka i vanliga influensan i julas.
Då trodde jag personligen att jag skulle dö! Var vanvettigt sjuk och grät av febervärken. Likaså Jonte, men han var nog i och för sig lika sjuk denna gång.
Tommy var också riktigt sjuk i julas, mer sjuk än nu. Tobbe klarade sig med en lätt förkylning då.
Kanske hjälpte det nu att vi nyss haft flunsan? Vissa hävdar ju att det är så. Tobbe som klarade sig bäst då, var mycket sjukare nu, Tommy bättre nu...jag vet inte vad jag ska tro.

Vi behöver inte vaccinera oss enligt läkarna, då vi redan haft sjukdomen.

Jag ringde naturligtvis till båda killarnas skolor direkt när vi fick provsvaret i fredags. Tycker att de har rätt att veta, så de kan vara mer noggrann att se över handhygienen innan måltider osv.

På Tobias skola berättade de att ett ovanligt högt antal elever varit sjuka senaste veckorna i hög feber och hosta. Det är självklart så att fler på skolan har och har haft svininfluensan, någonstan har ju Tobbe blitt smittad han också!
Tobias prov är dock det enda bekräftade fallet på vår Hälsocentral hittills.
Detta beror främst på att alla inte testas, vissa söker inte vård, och vissa får rådet att avvakta. Resten är förmodligen så lindrigt sjuka att de inte ens funderar över om det kan vara influensan. Jag hade tex inte sökt vård. Är inte sjukare än vid en rejäl förkylning.

Även på Jontes skola hade många i hans klass varit borta den här veckan. Och även fler på skolan har hosta och hög feber.

Nu är det en veckas lov, och det kommer stanna av en stund, för att sedan dra igång igen.

Vi har nu gjort vårt och jag är tacksam över att vi klarade oss så pass lindrigt undan ändå:)

Och jag rekomenderar nog folk att vaccinera om man kan. Det är ju inte alla som klarar sig så bra som vi gjorde. Har varit tveksam, men hade äntligen bestämt mig för att vi skulle vaccinera oss nu under lovet. Vi hann inte........;)

Over and out

5 kommentarer:

Viveka på Humlebacken sa...

Skönt att ni känner er bättre, även om torrhosta kan vara nog så irriterande..

Jessica sa...

Hej,
hoppas ni snart är på benen igen. Låter som ni haft en jobbig vecka...

Kram
Jessica

Maria sa...

Oj!

Jag var inne här nyss (tiden springer iväg) och då var det rapport och fina bilder från fjällstugan. Nu plötsligt har ni hella familjen legat deckade i svinis.

Hujedamej, ni verkar vara på benen igen iaf. Krya på er alla.

Kram Maria

Hemma på Landet sa...

Kram du gumman och hoppas att ni blir friska snart.:-)

LjuvligtLantligt sa...

Usch..jag tycker så synd om er! Hoppas ni mår bättre snart.. Håller tummarna för dig i min tävling!

Kramkram Git

Ps. vilken söt blogg du har!