11 oktober 2009

Hur är det möjligt?

Bild: Adlibris

Rensa i Röran är en bok som det talas mycket om. På jobbet har vi några feng shui böcker och rensa böcker, och jag får mest ångest när jag bläddrar i dem. Inte det minsta lust att rensa.
Renovera?
Javisst!
Men inte röja och rensa...Fy så hemskt.
Fast. Någon gång måste även jag ta tjuren vid hornen.

Så.
Helgen har vi ägnat åt att rensa (eller mest jag här hemma...för idag for Tommy och Tobbe till stugan för att hösta lite där också!).
Mest har vi rensat ut sånt som normalt folk rensar ut eftersom, varje dag, varje månad, året om....Men vi....vi väntar i flera år vi.....hmpf...!!
Vårt hem kommer det ta ÅR att städa ur...jag har bara skrapat på ytan under de här två dagarna. Jag vet knappt var jag ska börja. Så jag började med skåp och lådor här och var...inte ett rum i taget som man ska enligt böckerna...
Det kändes övermäktigare än om jag koncentrerar mig på alla hemmets byråer tex.

Kan nämna att jag kastat märkliga ting ur vårt badrumsskåp/hyllor....
Bla 9 tomma toapappersrullar (hur svårt är det att ta med den tomma direkt?)......
3 tomma tandkrämstuber (varför öppna en ny, när man kan klämma ur tuben 3-4 gånger till? Nä..lämna den och ta en ny för sjutton, och släng för guds skull inte den halvtomma..suck!)......
2 tomma parfymflaskor (Femtielfte gången jag provade och det inte funkade..varför lät jag den stå kvar ändå?)......
5 tomma deo.....(Note to self: torrt=slut=kasta. Förstått?).

VARFÖR kan inte vår familj kasta sånt eftersom, som alla andra? Jag fattar inte!
Min mamma klagar jämt på vår röra. Själv trivs jag rätt bra. Det är bara när jag gör sådana här rensningar som jag ångrar att jag inte höll ordning från början.

Jag har så hiskiligt svårt att kasta saker. Det känns som att slita ut hjärtat på mig nästan.
Ni förstår ju hur illa det är, när jag nästan grät idag när jag bla kastade halvtorra mascaror, sista lilla skvätten parfym som inte går att spraya ut, strönummer av vi i villa tidningar från 2004-2009 (varför? Den är ju inte ens bra!), IKEA katalogen från 2007 och en MYCKET trasig och smutsig (och FUL!) necessär jag själv gjort på slöjden i 7:an......
Tyvärr är Tommy lika....

Och det värsta är, att även fast jag rensat ut en hel del bland våra kläder, gardiner, dukar, skafferiet (oj vad mycket jag hade dubbelt av...!), tidningar, lådorna med ljus, badrumsskåp och hyllor nere samt möss- och vantlådorna i hall/tvättstuga....SÅ SYNS DET INTE!!!!!

INGEN som kom hem till oss skulle märka nått av att jag rensat som en galning i två dagar.
Mest för att det som är rensat, är ur lådor och skåp och garderober som folk inte ser om de inte öppnar förståss. Och kanske skulle de undra varför vi hade så rörigt..hihi...nu står det ju pappkassar mm överallt;)

Men om någon öppnade våra skåp, så skulle de fortfarande se något som alla människor har. Fulla, men någorlunda städade skåp och lådor!!...som några av mina vänner ändå skulle tycka var en katastrof...;)

Nått säger mig ändå att om jag börjar i skåpen och lådorna är det lättare att ta det ytliga som syns sen:)
Övervåningen har jag inte ens kommit till än.......förrutom de böcker Jonte rensade från sitt rum.

Fast visst har det gett resultat min rensning.
För när man ser på det jag fått ihop ur alla dessa skåp och lådor, så måste det blitt mindre röra i alla fall *hoppas*!!

2 papperskassar gamla kläder och barnböcker som ska säljas på loppis (på marknaden i Kvarnsjö på allhelgona). Det som blir kvar åker direkt till återvinningen/brännbart.
2 papperkassar med gamla Kalle Anka/Fantomen mm som ska få roa oss i stugan innan de åker i soporna.
1 papperskasse med kläder som vi har bättre nytta av i stugan.
1 papperskasse barnböcker som ska sparas till eventuella barnbarn. (Här fortsätter jobbet...detta var bara de böcker Jonte själv orkade rensa ut...det finns massor kvar som ska säljas eller läggas undan!).

Dessutom har jag under helgen fyllt
2 svarta sopsäckar med brännbart(nåja...1,5 i alla fall).
5 papperskassar med återvinning (mest papp, plast och glas som krämburkar, salvtuber och flaskor från badrummet och skafferiet...).
1 papperskasse med diverse rat (gammal telefon, leksaker, halvtrasiga fula prydnadssaker, trasig fjärrkontroll till apparat vi inte haft på säkert 5 år...,sprayflaskor, torkat nagellack mm) som ska till restavfall/el/miljöfarligt på tippen.
4-5 papperskassar tidningar.

Lite har Tommy redan varit iväg med till sopstationen. Men det blir några vändor till anar jag innan vi fått väck allt.

Men. Det som började med skräplådan för någon vecka sen, fortsätter i sakta mak.
Jag är nog klar med hela huset lagom till det är dags att börja om igen.....;)

Over and out

13 kommentarer:

Fröken Fräken sa...

Jag kan inte heller ta till mig det här med Feng shui. Iaf inte den här biten med att vissa hörn är rikedomshörn, att man ska blanda olika element osv. Däremot kan jag fatta att städa och hålla rent är bra! ;-)

Det blir faktiskt lättare att städa och rensa när man väl kommer igång!! Jag lovar! I början så vrider och vänder man på allt, men nu har jag börjat bli hårdare. Och tänk vilken bra början du har åstadkommit!

Sjabbig men chic sa...

Men jag kan hjälpa dig att rensa och slänga Susanne! Men det törs du väl inte såklart.
Och det där med feng shui är ju inte så mycket att det syns som att man på något märkligt sätt mår bättre och man får lycka i livets alla vrår och vinklar. Möjligt att man inte ser det men man kanske tänker: Hmmm, vad lätt det går att andas här hos Susanne helt plötsligt. Hmmm, vad jag känner mig lätt och vilken rymd det är här. Oj, vad jag mår bra.
Fast sen kanske man tänker: Undrar vad hon stoppade för piller i kaffet egentligen. Såna vill jag ha fler av!

Kram Lisa

Bloggullet sa...

Jag känner igen mig, jag har rensat hemma nu en tid och ju mer jag håller på ju mer skräp blir det. Har man börjat så kan man liksom inte sluta.

Sen är ju mitt problem att jag inte kan slänga heller.;o)
Kram

Tidsmästarinnan sa...

Hej där!
jag tycker det låter jättebra, bra jobbat!
Har också lite svårt för det där med Feng Shui, vissa saker låter vettiga men andra ganska knäppa tycker jag.
Och utrensning kan gå bra om man är på ett riktigt radikalt humör, man får absolut inte bli nostalgisk när det gäller barnens kläder till exempel! Nä, jag har också lite svårt...
Heja heja!
Kram från mig!
Susanne

Annica sa...

Duktiga du! Heja heja. Ett litet steg i taget. Jag tror också att det blir lättare när du väl börjat rensa. Titta på mig. Jag kan inte sluta. En gång i tiden hade jag torkade rosor och massa guldänglar osv.

Jag har kvar sånt som betyder extra mycket. Som min nallebjörn Joakim (han heter faktiskt så!) och mina favoritböcker som barn osv. Jag har en brudkista hemma hos mamma där jag lägger sånt som jag vill spara. Jag har även en låda till barnens prylar. Jag slänger inte allt;)

Widénskan sa...

Jag har rörigt under ytan , har två skräplådor .. men de tycker jag är ganska roligt att tömma nu och då.. :-)
Min man har väääldigt svårt att slänga saker.. Men INTE jag .
Förutom arvegods and so on..
Ha en bra dag
KRAM

Ika sa...

Man ska ju börja någonstans. Låter som ni fått en bra start på rensandet.

tova sa...

älskar de där böckerna..jag blir som galen och börjar kasta så fort jag läst ett par kapitel ^^

Gården i Vägume sa...

Hej,

Ett jätte grattis på en bra påbörjad rensning i hemmet.
Är själv en som har svårt att slänga saker, men fick ett litet ryck då ja hade läst boken. Men som sagt då är man överallt och rensar, inte systematiskt tar rum för rum. Är rätt glad att jag lever med en karl som slänger mycket, dock har han slängt saker som jag tror han ångrar i dagsläget. Hoppas att en fortsatt rensningen går bra.
Kram Ingrid, som borde ta tag i rensningen igen.

Bonnies vita rum sa...

Ush ja.
Känner igen mig!
Har också svårt att slänga. Men jag mår också dåligt av att det är rörigt!

Kram Bonnie

Gnistrande snö sa...

Tack för din goa kommentar!

Känner igen mig, det är evigt problem det där med att rensa i röran. Var sjutton kommer alla grejer ifrån! Ett tag tänkte jag att jag konsekvent skulle köra med att ta bort något så fort något nytt kommer in men det funkade i typ en vecka :-)

Vilket supercharmigt skrivbord i inlägget nedan.

Ha en fin fortsättning på veckan!

Kram
Katarina

Elsa och Helena sa...

Vad jag känner igen mig...får ångest varje gång jag måste slänga något. Tänker att det kan ju vara bra att ha "nån gång". Usch får ångest av att bara tänka på att röja:)
Kram Helena

Mammatillungar sa...

Det är ju skillnad på rensa och rensa=))))