10 maj 2009

Swap trädgård

Snart dags för trädgårdsrundan i Vita Gåvor swapen!
Svarar här på några frågor för att hjälpa min hemliga vän att komma på nått bra:D

Hur ser din trädgård ut?
Radhuset:
Här vill jag helst ha mer modernt och minimalistiskt, även om det inte riktigt blitt så än...
Vi har mest gräsmatta. Vi bor i ett gavelradhus, så vi har fördelen att ha lite större trädgård än normalt. På framsidan har vi en lång rabatt som mest går i vitt/rosa/blå/lila. Och på gaveln går den i lite starkare cerice/orange/vitt/mörkblått.
De enda träden är ett nyplanterat äppelträd på framsidan, och ett körsbärsträd med ca 7 år på nacken på baksidan. Annars är det mest rosor, och den långa syrenhäcken som omgärdar baksida och gavelsidan.
Vi har en stor altan med matgrupp (teakbord med 6 fotöljer i brun konstrotting), sittgrupp (brun låg lite "lounge" inspirerad grupp med runt bord och 4 låga fotöljer. orginal från 60-talet. Ett parasoll tillhör denna grupp också.)samt plats för minst två solsängar som inte är inköpta ännu. En stor ful grön studsmatta tar upp lite plats vid vår gavel också.........

Stugan:
Runt huset är det dels gräsmatta dels stor grusad del med plats för några bilar.
Farstukvisten är enda uteplatsen än så länge. Vi tar gärna ut bord och stolar (svartträ och grått stål) på gräsplätten framför stugan vackra dagar.
Sen är det mest skogsmark, med tall och gran. Men även en del björk och rönn.
En rabatt vid gaveln har det blitt, där jag mest satt gammeldags växter, som pion, örter, smörboll, alunrot och jättedaggkåpa. Mot husgaveln klättrar stora humleplantor.
Ett jordgubbsland ska anläggas i sommar!
Skulle vilja ha en uteplats med paviljong, där jag kan ha myggnätsidor som skydd....Det är MYCKET mygg och knott vid vår stuga...!!!

Tycker du mest om blommor, träd eller gröna växter?
Jag älskar träd! Speciellt de som blommar. Äppelträd, hägg och körsbär. Självklart tycker jag om blommor också. Mormorsväxter är favoriten, men egentligen spelar det ingen roll så länge de blommar vackert och länge:) Pion och lupin är nog favoriterna ändå!

Hur ser din drömträdgård ut?
Den är fylld med fruktträd, buskar och perenner! En gräsplätt med vackert gräs, grusade gångar och flera olika trädgårdsrum. En damm och bäck med bro över, ett lusthus i en lund och en vacker köksträdgård. Ett rum för rosor också förståss, liksom trevlig yta för plantering och förökning av plantor. Jag vill har flera olika sittgrupper utplacerade, passande för just det trädgårdsrummets stil.
Dold lekyta för ungarnas grejor, fotbollsmål, studsmatta, gungor och annat!
Jag vill ha en pool med gästhus och omklädningsrum i anslutning. Dessutom ett inglasat uterum med loungemöbler i konstrotting.

Vad saknas i din trädgård?
En pool, vackra detaljer som lyktor, cafémöbler, bänkar, vacker ställning för att torka tvätt på i stugan och fler bärbuskar..

Hur dekorerar du i trädgården?
Med lyktor och ljus. Gillar absolut INTE trädgårdstomtar eller statyer. Möjligen en liten harunge i betong skulle kunna få bo hos mig...:)

Älskar vackra skyltar som talar om vad som där växer och fina krukor, amplar och urnor.

Modernare stil till radhuset. Enhetligt, gärna svart/vitt/grått, betong, rostfritt, teak och konstrotting!

Mer romantisk stil till stugan där jag gärna vill ha blommiga dynor och dukar och detaljer i industrilook eller shabby chic. Green Gate och liknande är favoriten i stugan!!!
Här kan vi inte vattna så ofta då det kan gå någon vecka mellan besöken, så konstgjorda växter i realistisk stil ska köpas i år! Men visst har jag några krukor med äkta vara också....och håller sen tummarna för lagom sol, lagom regn:)

Över ryggstödet på var och en av mina 6 konstrottingstolar hemma vill jag gärna hänga en gosig varm pläd i svart, som mina gäster kan svepa om sig i på kvällskvisten efter en god middag tillsammans:)

Vad gillar du för färger i trädgården?
Jag gillar vitt! Även på blommor. Ska nu i sommar göra en skuggrabatt på baksidan här hemma (påbörjad!) med mest vitt och grönt. Mest för att det lyser fint i skuggan och om kvällen!
Sen gillar jag rosa! Och lila. Därför har jag just blå/lila/vit/rosa i min rabatt på framsidan.
Starka färger är också OK. Men dessa försöker jag ha för sig själv. Gillar inte att mixa för mycket...Även om det blitt mer av det i stugan!

Hoppas min hemliga vän får lite hjälp av detta:)

Over and out

Inga kommentarer: