16 september 2008

Skördefest

Bild: http://www.touchamemory.com/

Skulle så önska att traditionen med skördefest kom tillbaka. Nått i stil med amerikanernas Fall Harvest festival under september/oktober, eller varför inte Thanksgiving, som visserligen sker något senare, i November. Där man träffas, skördar och lagar allehanda mat från recept som familjen haft i generationer, där man använder det man precis skördat, eller köpt purfärskt på en mysig marknad.
Bild: http://www.appleberryfarm.com/

Det skulle vara så mysigt! Och pumpor behöver man ju inte bara använda vid Halloween. I USA fanns det minimarknader med pumpor, majs, grönsaker och äppelcider överallt från mitten på september och långt över Halloween!
Många hade dekorerat fint på trappor och altaner. Halmbalar, gamla vagnar, pumpor, fågelskrämmor och annat "farm" aktigt användes flitigt!
Det var först till halloween man skar ut ansikten och lade till lite spindlar, dödskallar mm.
Sen träffades man, som sagt, och åt gott av allt man skördat.
Jag föll pladask för alla äppelrätter! Och nybryggd AppleCider förståss, som man kunde köpa direkt från odlarna på deras gårdar, eller på de marknader som fanns.
Pumpkin Pie är också riktigt gott. Amerikanarna gör den gärna på pumpamos som köps färdigt på burk. Annars får man pressa vätskan ur pumpan riktigt innan man gör den själv för att den inte ska bli så lös.
Här kommer ett recept jag hittade på Guldkorn.com:) Själv har jag bara ätit av andras, inte gjort själv, så jag kan inte komma med goda råd tyvärr...;)
Pumpkin Pie

ca 6 portioner


Ingredienser:
Pajdeg:3 dl
vetemjöl150 g
Svenskt Smör
1 ägg
Fyllning:
4 dl pumpamos (1 liten pumpa, ca 1 1/2 kg)
1 krm salt
1 tsk kanel
1 1/2 krm muskot
1 1/2 krm kryddnejlikor
2-2 1/2 dl farinsocker
3 stora ägg
2 1/2 dl Matlagningsgrädde

Instruktioner:
Börja med pumpan, dela den mitt itu och ta ur kärnorna.
Lägg halvorna med snittytan uppåt på en plåt.
Baka i ugn vid 175ºC 30-40 tills pumpaköttet är mjukt, skrapa innanmätet och mixa till slät mos.
Gör Pajdegen:
Hacka samman smör och mjöl till en grynig massa, tillsätt uppvispat ägg, arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, nagga botten och låt stå kallt i 30 min.
Förgrädda pajskalet i 200ºC ca 10 min.
Blanda pumpamos, salt, kryddor och socker.
Vispa samman ägg och grädde, blanda ner i moset.
Häll smeten i pajskalet och grädda i 200ºC ca 40 min.
Servera pajen ljummen eller kall som efterrätt med vispad grädde.
Over and out

7 kommentarer:

Lilla huset på prärien sa...

Mmmm... nam, nam... pumpkin pie med miracle whip!

vacker i brunt sa...

det vore en strålande idee..att ha skördefest som en tradition.....vi har nått som heter bondens marknad varje höst här i stan på ett av torgen...och där är det verkligen skördefest av alla sorter...jag var där i lördags och handlade fina blommor och rotsaker till en ugnspytt och lövbit......känns genuit och bra och smakar ju så mycket bättre!!!

Gunnar sa...

Hej
Det lät gott med pumpa-pajen!
Ja det skulle inte vara dumt en sån tradition här i Sverige.

Sus Klurar sa...

Men jisses vad gott det låter!
Och vilka härliga bilder.
Hösten är inte alls dum den!

Ljuva ro sa...

Åh, nu längtar jag tillbaka till USA där jag bodde ett år! Visst har jag renast på bloggen, tänkte faktiskt sluta så jag tog bort hela bloggen, men fick lust att börja igen! Många kramar!

Annica sa...

Och jag vill åka till USA jag med!

Hem och Lycka sa...

Myyysigt! kram