02 juli 2008

Besvärliga ord

Jonte har precis kommit på att det finns barn som har en annan bakgrund än svensk.
Så han frågar ofta var andra barn med annan hudfärg kommer ifrån och varför de är så bruna tex. Eller det kan räcka med ett annorlunda namn bara, eller att föräldern bryter på en annan dialekt (även svenska dialekter som skånska, dalmål.....).

Har försökt förklara att ibland är ju barnen, och ibland även föräldrarna födda här, men DERAS föräldrar kanske kommer från Turkiet eller någon annanstans.

I klassen har bla några barn pappor som kommer från Australien, Frankrike respektive Afrika, och en mamma som kommer från Norge. Eller killen som är född i Filipinerna, och precis flyttat hit till Sverige med sin familj. Och så en kille som är adopterad från Indien (tror jag...).
Undrar om det hör till åldern att frågorna kommer nu? Han har ju gått med många på dagis och i gympagruppen tidigare och aldrig ifrågasatt...?

Så har vi ju vårt fadderbarn i Ghana också, en liten flicka, som vi får bilder och brev på då och då.

Just adoption dock, är ett svårt ord och jag har förklarat att det innebär att ett barn som kanske har föräldrar som dött, eller är så fattiga så de inte kan ta hand om ett barn och inte har släkt heller som kan det, lämnat sitt barn till ett barnhem. Och dit har, i detta fallet, killen i klassens nuvarande föräldrar åkt för att ta hand om just honom. Och det tyckte Jonathan var lättare att förstå än just ordet. Killen heter också Jonathan!

Så i förrgår när jag hämtade Jonte på fritids, skulle jag lägga ner en teckning i hans låda. Då drar jag ut fel Jonathans låda, och Jonte blir lite irriterad och slår igen den och säger med allvarlig uppsyn:

- "Nä det där är inte min låda. Det är andra Jonathans låda. Du vet han som är hyrd!!!"........

Jag skrattade så jag nästan kissade ner mig, för det lät så dråpligt.
Och nu har jag försökt pränta in i honom ordet A D O P T I O N...:)
Och jag är glad att det inte var många som hörde..för det låter ju som om han verkligen växt upp i skyddande verkstad..hihi!

Over and out

5 kommentarer:

Nettan sa...

Haha...vilken skön kommentar, sitter här med ett leende fr. öra till öra...
Kram Nettan

Ms Understood sa...

*skratt* Underbar kommentar! :)

Ms Understood sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Brunkullan med Mosipperötter sa...

Ja, jag såg det roliga i kommentaren just då. Men egentligen låter den så burdus!
Inget illa ment, men det kan ju tas på helt fel sätt också!
Fast jag tycker det var rätt gulligt:)

Undrar just vad det stod i kommentaren som är borttagen...?
Susanne

Susanne sa...

Barn är så underbara! Helt underbar kommentar. Ja man blir lite nyfiken när ngn har tagit bort sin kommentar. Har hänt mig också. Hoppas solen lyser på dig idag.
Må väl!