03 januari 2007

Barnsamarit

Linda Skugge har riktigt bra åsikter då och då.
Har varit en riktig liten "Linda-hatare" tidigare då jag haft svårt för dem som alltid ser allt som ett påhopp på kvinnan.
Superfeminister alltså.....
Å nu så finner jag mig själv tycka att hon är riktigt smart. RIKTIGT smart till o med!!
Men det har jag ju skrivit förrut också här på bloggen....

Och.
Skam den som inte kan ändra sig ännu mer.
Nu har det hänt igen. Hon har en riktigt bra idé.
Visserligen gammal.
Men bra.

Jag minns två tillfällen när jag var liten och var sjuk (och det är INTE länge sen....jag är född 1972...så det här var ungefär 1975-78 någon gång...minns inte hur gammal jag var men kanske 3-5 år någonting....) så hade kommunen en barnsamarit tjänst.
Det kom en jättesnäll kvinna till oss och passade mig under några dagar eftersom det inte fanns VAB dagar och så att ta ut om barnen var sjuka.

Det var jättekul minns jag. Hon gjorde så roliga saker med mig.
När jag var sämre första dagarna så låg jag i sängen och hon läste, gjorde dockteater, sjöng ramsor mm.
När man blev piggare och orkade vara uppe en stund så bakade vi trolldeg, klippte och klistrade, spelade spel och gjorde pappdockor.
Sista dagen så fick jag gå ut en stund för att få lite frisk luft. Då gick vi till skolgården och gungade en stund och/eller till skogen och plockade mossor och löv och klistrade på papper...
Hur kul som helst.
Var mamma hemma så fanns det alltid jobb för henne att göra. Städa, jobba lite hemifrån mm...Och nu kunde hon utan dåligt samvete jobba och veta att jag hade det bra ändå.

På den här tiden (oj...det ÄR nog rätt länge sen...) fanns det knappt TV. Det var "halvfem" med vilse i pannkakan ungefär...och absolut ingen video, så det var pyssel som gällde för att underhålla.

Och som någon skrev som kommentar till Linda. Det är inte fusk om mamma och pappa jobbar och någon annan utnyttjar VAB. Man får överföra till annan person. Tex mormor, kusinen mm.. Huvudsaken är att barnet är hemma och inte på dagis.
Man fyller bara i annan person på blanketten!!

Bravo Linda! Detta är ett bra initiativ!!
Och att barnen inte vill vara med andra? Det tror jag har mer med hur man lägger upp det som förälder.
Och hur personen är med barn försåss.
Tyvärr upphörde tjänsten i samma veva som mamma upptäckte tjänsten, så det blev inte så många gånger vi hann utnyttja den.
Tråkigt!!

Men visst.
Det är definitivt något som borde kunna införas igen. Man betalar inget, utan bara överför sin VAB på personen.
Men.
Hur det skulle fungera i praktiken vet jag inte... Kanske kan deltidarna på dagis som vill jobba heltid men inte får, fylla upp tiden med att jobba som barnsamarit i hemmet också eller kanske barnsköterskorna eller en undersköterska som inte får 100 % på jobbet? Då skulle inte lönen kännas så låg heller.

Hos oss har vi ofta högskolestuderande som jobbar extra i växeln (ibland genom manpower) för att dryga ut kassan lite. Kanske kunde de som studerar till förskolelärare knäcka extra som samarit lika gärna som på Mc donken, ICA och nått café i stan? Och få lite praktik på köpet?
Eller nått för pensionärerna kanske? Som en extra mormor eller farfar?

Tål att tänka på.
Eller?
Vad tror ni?

Over and out

1 kommentar:

Annica sa...

Jag hat-älskar Skugge. Ibland är hon helt suverän och ibland så extrem.

Jag gillar amningsdebatten som Linda startat. Måste jag blogga om idag!