07 april 2010

Barcelona

Efter en härlig vecka i Santa Susanna, ca 5 mil norr om Barcelona, är vi nu hemma igen. Ingen mer Sangria vid poolen....
..eller promenad på stranden.....Säsongen har inte börjat än, vilket märktes på de tomma stränderna. Vattnet var rätt kallt. Som havet i Sverige i början av sommaren.
Dock var det ju påsk även i Spanien. Det innebar att under dessa dagar var det massor av människor på hotellen. Både familjer och äldre. På vårt hotell var det säkert fyrahundranittioelva pensionärer som bodde. De hörde nog väldigt dåligt för jisses vilken ljudvolym!!! Vi hade ju 23 stycken 16-åriga killar med oss, och de tillsammans hördes inte alls i matsalen. När gamlingarna kom in så ökade ljudvolymen med 100 decibel...haha......
Hotellet var riktigt fräscht, och vi hade helpension. Mat bufférna var stora, och det fanns massor av gott (och sånt som man inte ens vågade smaka på...!) att välja mellan. Tycker vi inte gjorde mer än åt under veckan:)
Poolen vid hotellet var inte mycket varmare än havet...Soluppvärmd förståss...
Killarna och Jonte badade ändå en hel del, men för mig blev det bara ett hastigt dopp. Jag kan jämföra med Storsjön en solig dag i mitten av Juli. Dvs inte varmare än 13-17 grader....brrr!
I luften var det mellan 15-20 grader under veckan. På nätterna var det mellan 12-14 grader. Solen sken varje dag (utom en förmiddag), och det regnade ett par nätter (dock efter vi lagt oss). Man kunde ha kortärmat och shorts varje dag, men fick ha en kofta i beredskap för den ibland kalla vinden, när man inte hittade lä.
Träden höll på att slå ut sina blad, gräset var grönt, och många träd som äpple, plommon och körsbär blommade vackert. Vi såg till och med gula citroner och orange apelsiner i träden i några trädgårdar!
På söndag förmiddag vräkte som sagt regnet ner, men det sken upp sen och blev varmt på eftermiddagen. Det åskade också då, men inget våldsamt blev det.
I måndags var varmaste dagen. Då var tom vinden ljum och skön. I går när vi åkte hem verkade det också bli en fin dag, så nog var sommaren påväg till Costa Brava kusten på allvar!
Träningslägret, som var anledningen till att vi åkte ner, var en succé! Killarna njöt av både träning, matcher och fritid. 23 spelare, 5 ledare och 15 föräldrar fanns på plats.
Det finns de som tycker det är konstigt att föräldrar följer med på träningsläger. Men det beror nog lite på hur det sker.
Vi föräldrar såg såklart alla matcher, och någon även en och annan träning, men i övrigt skötte ledare och spelare sig själva.
Jag var inte ens in på Tobbes rum (som han delade med 2 andra killar) en enda gång. Vet inte ens vilken våning han bodde på...haha....Tror inte att så många andra föräldrar var in på sina söners rum och kollade heller.
Tycker att man kan respektera att killarna är på träningsläger (vilket alla föräldrar också gör). Inte semester. Ledarna tar hand om killarna!
Givetvis träffade jag Tobbe varje dag, men oftast bara som hastigast vid måltiderna (men killarna satt rumsvis vid borden, och föräldrar för sig), efter match, och så möttes man givetvis då och då vid poolen eller på affärsstråket (det var billigt med skor och kläder! Mycket billigare än inne i Barcelona! Och mycket, mycket, mycket billigare än i Sverige...dock köpte jag bara några armband och en kjol..).
Även på Barcelona resan, och på Barca- matchen, gick spelare/ledare och föräldrar var för sig.
Alla satt utspridda också på matchen. Man får inte boka för många platser nära varandra. Anledningen är att eventulla huliganer inte ska kunna sitta ihop och kunna ställa till med bråk.
Inte en enda huligan såg jag heller. Alla var glada och skötsamma. Inte alls som på en svensk allsvensk match tex! Inte ett enda bråk på eller utanför arenan! Men så var det personer där mellan 0 och 100 år också!!
Allt var så smidigt. Det blev inte ens några bilköer att prata om efter match. Särskilda bussparkeringar fanns, och efter match hade bussar egna filer (vi åkte tex buss). 77 000 personer slukades upp som av marken efter match (och det var kanske mer kaos i tunnelbanan...?). Herregud, efter en match med div 1 laget här i Östersund så blir det ju nästan kö...och då kommer ca 177 pers (nåja....några fler kanske;)) jag fattar inte!! Är sååå impad:)
Föräldragruppen är underbar, och vi umgicks flitigt hela resan. Vi hjälper ju killarna rätt mycket under året med städjobb, fika-korv-lott-försäljning, sponsor-raggning och annat för att dra in pengar, så det kändes riktigt kul att få möjligheten att vara med på plats och se vad mycket de faktiskt får för pengarna vi drar in tillsammans, och hur roligt de har. Både på och utanför planen!
Tror killarna (och vi föräldrar) skrattat konstant i en vecka:)
Givetvis så betalar vi föräldrar och syskon som var med resa och uppehälle ur egen ficka, och snyltar inte på det vi jobbar in till killarna!!
Konstgräsplanerna, som var otroligt fina, låg ca 100 meter från hotellet, och sköttes av en vaktmästare som satt vid planen hela dagen, så länge det fanns lag som tränade/spelade.
En vattenflaska (köp-vatten) per spelare ingick i planhyran vid varje tränings och matchtillfälle! Service!
Vi var förståss på fotboll på Camp Nou också! Här värmer lagen upp ca 30 min före matchstart. Barcelona FC- Bilbao var lagen för dagen. En fantastisk upplevelse. Arenan rymmer 120 000 personer. Vid denna match var 77 000 personer på plats. Tyvärr fick vi bara se Zlatan värma upp....där skadade han sig och kunde inte spela...
Men vad gör det när spelare som Bojan, Xavi, och Messi har show!! Här gör Bojan sitt andra mål för kvällen. Notera bollen i mål bakom målvakten...! Matchen slutade 4-1 till Barcelona.
Naturligtvis gjorde vi stan också under en heldag. Här är Jonte fångad av en levande staty på La Rambla. En makalös gata där man kan gå i timmar!
Viker man av från La Rambla kommer man in i fantastiskt mysiga och vackra kvarter. Påminner mycket om Gamla Stan. I många gränder hänger tvätt mellan fasaderna, de mysiga långsmala butikerna erbjuder allt från trendiga märkeskläder, gothiska smycken och kläder, skor, kött, grönsaker, parfymer och......mariujana!!?...nej...vi köpte inget...;)
Vi strosade runt i timmar, besökte den stora saluhallen, och åt gott bakom en gammal, delvis raserad kyrka i en gränd. En sangria/en öl avnjöt vi också på La Rambla innan färden gick hemmåt mot hotellet igen.
Bara att lyfta blicken upp mot hus fasaderna gör en lycklig. Vilka fantastiska hus det finns!!
Barcelona är en stad som jag gärna besöker igen. Snart!
Då vill jag bo i centrala staden, eftersom det finns så mycket att se, och det hinner man inte på en enda dag.
Dessutom så vill jag se fler fotbollsmatcher med Barcelona. Då kanske vi har turen att få se vår egen lilla Zlatan spela också:)
Over and out

9 kommentarer:

Maria sa...

Hej, vikent härligt inlägg! det var som att uppleva Barcelona igen. Vet inte om du hann se mitt Barca inlägg innan jag var tvunget att ta bort det?

Hursom helst känner igen det där med föräldragrupp som engagerar sig men ändå låter bli att lägga sig i. Våra tjejer har idrottat i alla år och jag måste säga att det varit en fröjd att f vara med och "delta" som förälder. Imorgon ska vi iväg med vår dotter på det som blir hennes "sista" grej som ungdom. Känns lite sorligt faktiskt. Kommer att passa på och njuta allt jag kan under helgen och bli alldeles nostalgisk.

Hursom. Gillade din reseberättelse från början till slut.

Kram Maria

HomeRiver sa...

Åh, Barcelona vill jag också till.

Annica sa...

Fina bilder och roligt att få läsa om er resa!

Och högljudda pensionärer *S*

Snäckskalsdalen sa...

Härligt, åååh vilka fina bilder! Vilken givande reseberättelse! Jag levde mig riktigt in i alltihopa och så stora arenan - visst är det fantastiskt. Och så vår! Med blommande träd, ja, det är inte utan att jag längtar!
Kram
Agneta

skogslunden sa...

Vad härligt det låter! Jag tycker att Barcelona är den bästa stad man kan åka till, den har allt!
Hälsningar Jennie

Ika sa...

Låter så himla skönt att få komma bort en vecka till värmen.
Hoppas vi kan boka vår semesterresa nu i helgen.

Black Iris sa...

Hej på dej!!!!

Jag brukar snoka runt här hos dig ibland och vill ge dig en award.
Du kan hämta den hos mig.

Maidi

House of Jammi sa...

Det låter som en spännande upplevelse. Barcelona har jag aldrig varit i, det hade varit väldigt roligt att komma dit.

Kristina sa...

vilken underbar semester
jag längtar till riktig vår och sommar det går sakta här i Gästrikland
mvh Kristina