09 april 2009

Arvegods

Min mormor fick ärva dessa, rätt slitna, dessertskålar av sin mamma. Eller ärva.... det var när gammelmormor skulle flytta till servicehus som ägodelarna delades upp mellan gammelmormor, hennes barn, barnbarn och andra släktingar.

De här tallrikarna, (som är 6 till antalet 3 gröna och 3 rosa) betyder mycket för mig. På storhelger när släkten samlades hemma hos mormor och morfar, fick vi ofta äta efterrätt i dessa! Till jul var det ris a´la malta med saftsås. Till midsommar var det marängswiss. Helst ville jag få en rosa. Min älsklingsfärg redan då:)

När jag flyttade hemifrån fick jag ärva dem av mormor. Hon tyckte jag kunde få dem som gillade dem så mycket.
Jag har använt dem en enda gång sen jag fick dem.......Är lite för feg. Är rädd att ha sönder en endaste av dem.
Har inte sett några på loppisar heller. Inte heller hittat dem på nätet, så att ersätta dem är nog inte så enkelt.
På baksidan står Royal Alma, EST. 1856, Made in England.
Någon som vet nått om dem? Har hittat en Royal Alma på nätet, men den ser inte ens ut som mina!!

Känns synd att de bara står där i skåpet...Måste nog börja använda dem på högtidsdagarna jag med! Kanske ska börja redan nu i påsk?

Over and out

4 kommentarer:

mylovelygrandma sa...

Hejsan! så gulliga talrikar! det är ju mycket roligare när man vet vart saker kommer ifrån, som släktingar. Dock blir man ännu mer rädd att de ska hända något med dem! Ha en mysig påsk!! Kram!

Fyra årstider ♥ My Lovely Four Seasons sa...

Nu kommer jag inte hinna runt mer på ett tag..så jag önskar dig en GLAD PÅSK.
Kram Lotta

mari sa...

Hej! Va kul att du har såna där fina efterrätts-skålar! Jag har oxå 6 stycken som jag fick ärva av mormor.Precis likadana. När jag va liten älskade jag att äta efterrätt ur dom skålarna.Och nu använder jag dom väldigt sällan. Mest till jul. Är ju så rädd att slå sönder nåm.Min favorit är den blå... Jag har gärna velat ha några fler och har oxå åkt runt på alla loppisar och letat. Men utan resultat. Ha en bra påsk. Mari på "macken".

Maria sa...

Mycket vackra skålar! Jag samlar på udda äldre efterrättskålar. Dessa skulle helt klart platsa i min samling!