18 juni 2008

Örter

Bild: Sara vill fara

I flera år har jag haft planer på en örta-trädgård. Den ska ligga på hela vår gavel sida i vår radhusträdgård. Jag har gjort mängder av ritningar på olika förslag, men ännu har jag inte gjort verklighet av ideerna.
Det kommer bli raka gångar (grus eller betongsten) och 4 stora upphöjda bäddar (av trä eller murblock) i rad med olika kryddor i varje. Över det hela en bred pergola med humle, klematis och rosor och i mitten en rundel med bärbuskar (vit, röd och svartvinbär).
Låter väl inte så tokigt?

Nu innan jag kommit till skott, har jag istället planterat kryddor i amplar och krukor. Och det fungerar ju också alldeles ypperligt!
Inte lika vackert som en hel trädgård, men enkelt och snyggt ändå!

Den fina betongkrukan här uppe med bla curry-ört har Sara med bloggen "Sara Vill Fara", planterat. Smakfullt och enkelt tycker jag.

Idag köpte jag lite örter som ska med till stugan. Salvia (som ser ut ungefär som lavendel när den blommar), timjan och smultron ska planteras i en liten kopparbalja tillsammans med några blå lobelia.
Sedan tidigare har jag dragon och citronmeliss, som jag lyckades övervintra i år, i nya rabatten. En gurk-ört klarade tyvärr inte vintern, men jag ska göra nytt försök.
Gräslök har jag också såklart en tuva av.

Tanken har slagit mig nu, att göra en örtagård i stugan istället.....Och pröva många sorter och ha mycket av varje sort!
Vi får väl se. Ska göra några ritningar och fundera:)

Efter midsommar kommer kort på planteringen!

Over and out

3 kommentarer:

Tidsmästarinnan sa...

ååå, så kan du strosa omkring där med en vacker korg och plocka örterna till middagen... :-)

det låter alldeles ljuvligt!

Ha en riktigt go och skön midsommar!

KaosHouse sa...

Hej!
Vår dator har havererat och "ligger fortfarande under vård" - förhoppningsvis inte död... Har med andra ord inte kunnat kolla bloggen så mkt. :( Men, till din fundering om vita gåvor. Du har så rätt! :) Om det även var något litet med där, så var det från mig. (Vill inte skriva för mkt ifall att det inte var mitt du fick och det fortfarande är på väg. ;)
Min första swap, och mkt stress runt omkring:
1/ hade tänkt/önskat gjort ett finare paket, men vågade inte riktigt packa upp... Var så bra nerpackat redan med frigolit o allt!
2/ Blev skickat på måndagen, eftersom postcentret (matbutik) inte hade postkunnig personal på lördagen...
...skulle nog varit tydligare med "avsändaren" - tänkte inte på att du är dubbelswappare. Sorry! :)

Oj, vilken krånglig kommentar det blev. Hoppas iaf att mitt paket kommit och att det andra du väntar på oxå dyker upp snart!

KaosHouse sa...

Stressad! Ser nu att du tidigare gett en perfekt beskrivning på min vita gåvor-present till dig! :D Då var det alltså mitt paket som hittat fram till slut! *pustar ut*