02 juni 2008

Närkontakt...eller inte

For till stugan i helgen. Inga myror inne tack och lov. Det var nog bra att vi hittade det stora boet, och fick bort det förra sommaren:)

Däremot hade vi en ypperlig chans att få se björn, men ack nej, sån tur har man inte...
Tommys mosters man såg i lördags morse (fick vi veta strax efter lunch), en björnhona med 3 småungar, på ett stort hygge lite drygt 1 km från byn.
Tyvärr gick hela dagen innan vi tog oss iväg för att kika. Vid middagstid såg ytterligare en bybo björnarna på samma hygge, men nytt ställe (lite närmare byn....). Vid 22 tiden först tog vi oss iväg. Men inte en björn i sikte. Inte ens ett tassavtryck eller spillning att ta kort på..suck!

Igår morse for vi igen, men ingen där. Jo två murkelplockare.....vi varnade inte för björn...borde vi det? Nåja. Björnarna verkar ju dragit vidare i alla fall...
Men 3 ungar...? Och nästa år ska dessa ungar också ha revir...och få ungar om ca 2 år, som också ska ha revir....
Björnarna är många nu. Väldigt många. Runt byn brukar det bara vara någon enstaka vandringsbjörn, och då oftast på berget mot klövsjö....och just där, på andra sidan den lilla sjön, har en annan man i byn haft närhet till björn flera grr sista 14 dagarna, när han rastat sin valp. Björnen har visat att den är nära genom karaktäristisk vissling (låter som en kombo av busvissling/sjöfågel/dörrgnek...), slag med ramen mot träd, knak i grenar osv för att varna....Men mannen har inte sett den med blotta ögat, men förstått det pga varningarna.

Kusligt. Men spännande samtidigt...:)
Hoppas att jag får se björn snart. Men gärna (absolut!) från bil. På behörigt avstånd...!

Annars var det en relativt produktiv helg. Vi fällde (nåja...vi och vi...det var vår snälle granne Stefan ( som är som potatis..bra till det mesta) som fällde och vi tittade på...;) ) lite gran och tall som står på skogsmarken på vår tomt. Mest för att få lite mer ljus på framsidan. Det blev jättebra!

Sen krattade vi klart också, och jag fyllde på jord och planterade blommor i rabatten jag började med förra året. Vi fick massor med jordgubbsplant revor också av Inger och Stefan. Satte ner dem i rabatten så länge, så ska vi göra ett riktigt jordgubbsland senare i sommar. Så om något år har vi färska gubbar:)

Tobbe har varit med Elias o Agnes, och Jonte med Oscar. Så kul för killarna att de hittat vänner:)

Vädret har varit kanonvarmt och soligt, så bara att kunna sitta ute och äta alla måltider har varit så härligt! Hoppas finvädret håller i sig hela veckan. Något svalare idag, men inte kallt på nått sätt. Sen blir det varmare igen säger de som spår väder. Och kallt i nästa helg...men då är jag i TURKIET:-D

Over and out

1 kommentar:

Peters Projekt sa...

Ha, ha - en kille som är som potatis - bra till det mesta! Den var riktigt bra!

1983 blev jag jagad av en björn på berget Kurravaara i Kiruna-trakten. Under min värnplikt där hade vi vid detta tillfälle en orientering på berget. Tänk om jag hunnit med att stämpla vid kontrollerna på min väg nedför Kurravaara ;) Då skulle jag nog vunnit . . .

Ingen trodde mig men vid kontroll visade det sig att det fanns björnspår där jag befunnit mig. Då teg de tuffa grabbarna från norr om polcirkeln ;)

Hoppas ni får det fint i Turkiet!

Peter :P