25 januari 2008

Konsten att åka karusell

Igår hände det igen. Jag vaknade med yrsel.
Det är inte den där yrseln du känner när du reser dig för snabbt, eller den där lilla snurrningen du känner efter ett glas vin.
Nej det här är den där yrseln som du har när du ligger i sängen, vrålhåller dig i lakanen för att inte flyga ur sängen och mår så där magsjuke illa.
Så var det igår!

Det är nog över ett år sen sist, men den kommer då och då.
Första gångerna var när Tobbe var nyfödd. Sen kommer den som ett brev på posten när man minst av allt anar! Därav har jag alltid åksjuke tabletter i väskan. För säkerhets skull.

Jag har sökt för problemet flera gånger. Tanken på tumörer och annat otrevligt har ju dykt upp under åren. Men det närmsta man kunnat komma är att felet sitter i örat.
För ca 2 år sedan satte en läkare diagnosen "kristallsjukan".
Jag vet inte riktigt, men visst skulle det kunna vara det. Grejen är den att min yrsel inte går över på låååång tid. Inte prompt som det står beskrivet om sjukdomen. Men det kan ju vara olika förståss..Men nått är det ju ialla fall!
Jag fick ett "rörelseschema" som jag skulle göra. Det går ut på att vicka huvudet efter ett speciellt mönster, så ska det gå över. Hjälper inte nämnvärt...men visst lite mindre snurrar det kanske....nåja.

Helt klart är att den sämsta sidan att ligga på är vänster. Vänster öra har jag mest problem med. Där kliar det ofta. Där susar det. Där är det lock ofta och där känner jag ibland en liten bultande känsla.
Så visst skulle det kunna vara det!

Dålig balans har jag också. Sen så går yrseln fortare över ju mer yr jag blir..om ni fattar.
Tex när yrseln startar så blir jag mer yr om jag lutar huvudet mot vänster och lite bättre mot höger. Men om jag ligger på höger sida och vrider mig minsta lilla så sätter det igång igen.
Om jag lägger mig på vänster sida så snurrar det ännu mer och jag mår illa och ibland kräks jag, men det går också över fortare!

Ibland håller yrseln i sig i ett par timmar och som längst i över ett dygn (det var då jag fick diagnosen (om den nu stämmer), la mig på sämsta sidan och vips på 2 timmar så var allt över).
Igår låg jag direkt på den sämsta sidan och redan efter 4,5 timmar så var allt över.
Resten av dagen mådde jag OK. I början känns det som när man precis klivit i land efter en längre båt tur. Det gungar lite, men sen blir det bättre!

Idag känner jag mig som vanligt!

Men Tobbe är fortfarande sjuk. Haft feber hela veckan, orkar ingenting, knappt sitta. Ligger mycket istället, vilket är olikt honom. Dessutom är hans körtlar på halsen är som pingisbollar. Läkarbesök idag. Kan det vara halsfluss igen? Eller körtelfeber? Eller bara en envis förkylning?
Mer rapportering senare

Over and out

2 kommentarer:

SEASIDE LIVING sa...

Nämen så himla trist! Min farmor har också problem med yrsel mellan varven och hon har fått samma diagnos... Verkligen inte kul! Skönt att du känner dig bättre nu i alla fall!!! :)

Hoppas du får en bra och skön helg!
Kramar från Jenny

lillasysteryster sa...

Fy, det där lät riktigt obehagligt!