12 juni 2007

Bakat

Midsommar baket jag skrev om.
Det blev av! Men det blev andra kakor. Havrekakor!

Och igår blev det 2 rabarber smulpajer och en rabarberkaka.

Och nej! Jag har inte bakat in spyflugor i kakorna....det är russin!! Haha..

Recept:

Havrekakor med russin

250 g margarin

3 dl socker

1 ägg

2 tsk bakpulver

2 1/2 dl havregryn

2 dl russin

5 dl vetemjöl

Ev. rivet skal av 1/2 apelsin (använde jag mig inte av denna gång).

Rör rumsvarmt matfett och socker till jämn smet. Tillsägg ägget och bakpulver och rör ihop. Tillsätt gryn, russin, (apelsinskal) och Vetemjöll. Rör ihop med elvisp till en jämn smet.

Rulla ihop bollar och lägg glest på smord form eller bakplåtspapper. Tryck till "bollen" något på mitten. Storleken på bollen avgör hur stor kaka det blir.

Receptet ska räcka till ca 35 st små kakor, alt 15-20 st stora kakor.

Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 8-10 minuter. Alternativt 175 grader i 10 minuter i varmluftsugn.

Smulpaj med rabarber

3 stjälkar rabarber

3/4 dl socker

Skär rabarber i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg i en skål och strö över sockret. Efter 2 timmar har rabarbern vätskat av sig. Sila och lägg rabarbern i en smord pajform.

Gör smuldegen

3 1/2 dl mjöl

1 dl havregryn alt. kokosflingor

1 dl socker

150 g margarin

Blanda mjöl, socker och havregryn (kokos). Tillsätt margarinet. Finfördela till grynig massa. Fördela över rabarbern.

Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter, tills pajen har fin gyllenbrun färg. Servera med grädde, vaniljglass, vaniljvisp eller marsansås.

Favoriten är att vispa 2 ägg med 1 dl socker till fluffig smet. Vispa 3 dl grädde. Rör ihop med äggsmeten och smaka av med lite vaniljsocker.

Smaskens!!


Bild på havrekakorna:-)


Over and out

4 kommentarer:

Susanne sa...

Vad du bakar och fixar! :-) Här har vi skolavslutning imorgon. Har bakat kakor och tårtor ikväll.
Er stuga är verkligen jättemysig.
Må så gott!

Spets och snor sa...

mm vad gott! Det är kul att baka!

lillasysteryster sa...

Nu fick jag ångest. Jag behöver baka inför Olivias kommande barnkalas ju.... Kan du komma hit och fixa det? ;-)

Brunkullan med Mosipperötter sa...

Susanne: Tack!!

Spetsosnor: Ja ibland är det kul att baka. När man lyckas....

Lillasysteryster: Ja visst!!:-)..Nej, men du kan få recepten som jag just uppdaterat med:-)
Lycka till

Susanne